LatinicaЋирилицаEnglish

Данило Бата Стојковић

Данило Бата СтојковицОва позната српска легенда позоришта и филмова, рођена је 11. августа 1934.године у Београду. Још као дете, волео је да забавља породицу и након једног комплимента после изведене представе „ Крчма на главном друму“ био је охрабрен да упише Факултет драмских уметности у Београду. Дипломирао је у класи професора Јосипа Кулунџића игравши у представама „ Јелисавета“ и „ Ћелава певачица“. Глумио је у многим позориштима, почев од Југословенског драмског, преко Атељеа 212 и Звездара театра али је убрзо започео каријеру и на филму, улогом у „ Издајнику“. Највише је сарађивао са редитељем Слободаном Шијаном остваривши улоге у филмовима „ Како сам систематски уништен од идиота“, „ Ко то тамо пева“, „ Маратонци трче почасни круг“. Осим Шијана, сарађивао је и са Гораном Паскаљевићем у филмовима „ Посебан третман“ (игравши алкохоличара), „ Варљиво лето `68“.
Захваљујући писцу Душану Ковачевићу који је одређене улоге написао за Бату Стојковића, ми данас њега памтимо, радо гледамо и цитирамо одређене реченице из тих филмова. Филм по којем га сви памтимо јесте „ Балкански шпијун“, по сценарију Душана Ковачевића, који је уједно био и један од редитеља заједно са Божидаром Николићем. Добро запамћена реченица из тог филма у којој главни лик, Илија Чворовић, бивши стаљиниста, параноиста јер свуда види шпијуне, и дан-данас се радо спомиње, а она гласи „ Мене, ако се сете... на Дан Безбедности, сете се... ако се не сете, ником ништа... то је била моја дужност, да радим.“ Данило Бата Стојковиц


Играо је и у неколико серија као што су „ Горе доле“, „ Била једном једна земља“, „ Заборављени“, „ Грлом у јагоде“. Што се тиче улога остварених у филмовима, поред већ напоменутих, треба додати и „ Сабирни центар“, „ Црни бомбардер“, „ Ране“, „ Буре барута“, „ Подземље“, „ Три карте за Холивуд“, „ Последњи круг у Монци“...

Добитник је награда као што су Стеријина награда, Октобарска награда Београда, Сребрна арена, Златна арена у Пули, Статуета Јоаким Вујић, Добричиног прстена, Награде Павле Вуисић. Награда Златног ћурана му је додељена постхумно.

Данило Бата СтојковицОд 2010.године Фестивал филмског сценарија који се одржава у Врњачкој Бањи носи његово име као и његови Дани који се сваке године одржавају од 11.августа.
Удружење драмских уметника Србије је 2007.године у сарадњи са Поштом издало неколико серија поштанских марака. На једној од њих је и лик Данила Бате Стојковића.
Иако је био тешко болестан, успео је да одигра две представе фебруара 2002.године. Једна од њих је и „ Професионалац“ Душана Ковачевића у чијој екранизације је требало и да заигра али га је омела смрт. Преминуо је 16. марта 2002.године. Комеморацији, која је била у Звездара театру, присуствовале су његове колеге ( Мира Бањац, Ружица Сокић, Петар Божовић, Љуба Тадић...), али и академик Матија Бећковић. Саучешће су путем телеграма изјавили и Зоран Ђинђић, Војислав Коштуница као и многи други људи. Његова урна се данас налази на Новом гробљу.


Данило Бата Стојковиц